Koudgewalst staal wordt vervaardigd door warmgewalst staal koud na te walsen. Deze extra bewerking maakt koudgewalst staal minder goedkoop dan het warmgewalste staal. Echter bij plaatdikten van <1,5mm moet de keus wel vallen op koudgewalst staal, omdat warmgewalst in deze dikten niet vervaardigd kan worden. De minimum plaatdikte voor koudwalsen is ca. 0,10mm.
In vergelijking tot warmgewalst staal vertoont koudgewalst staal nauwere diktetoleranties en een geringere oppervlakteruwheid. Doordat koudgewalst omvormstaal na het zachtgloeien nog een nawals behandeling (“skin pass”) ondergaat, kan deze oppervlakte ruwheid in diverse gradaties geleverd worden.
Een nadeel van koudgewalst staal is dat het materiaaloppervlak gevoelig is voor corrosie. De toepassing van voorverzinkt staal dient daarom steeds overwogen te worden.
De meeste voorwerpen om ons heen zijn ruimtelijk ofwel driedimensionaal. De meest voorkomende technieken om ruimtelijke voorwerpen uit metaal te maken zijn gieten, sinteren, smeden, extruderen (het door een matrijs persen van metaal dat op een voorverwarmd is), verspanen en omvormen uit plaat.
In een toenemend aantal gevallen is het maken van producten uit plaat de goedkoopste oplossing: in de metaalindustrie heeft de plaatindustrie de overhand ten opzichte van de verspanende industrie. De grootste dunne plaat fanaten zeggen dan ook: 'verspanen is verspillen'.
Voordelen van het toepassen zijn:
• producten worden goedkoper.
• producten zijn bijna altijd lichter dan andere metalen producten. Dit komt omdat de wanddikte dunner is dan in de metalen producten. Het brandstofverbruik tijdens transport is dan ook minder.
• producten met een gelijke materiaaldikte zijn meestal sterker dan producten die op een andere manier vervaardigd zijn.
Nadelen van het toepassen zijn:
• In sommige gevallen is er een lagere maatnauwkeurigheid. Dit wordt vooral veroorzaakt door het materiaal zelf: plaatmateriaal is stijf in het vlak maar slap loodrecht op het vlak (ofwel het vervormt gemakkelijk).