Verduurzaming van de Staalindustrie ondanks onzekere tijden

Verduurzaming van de Staalindustrie ondanks onzekere tijden

15 april 2025

Waar: Congres centrum Tata Steel Nederland

Sprekers: Eurofer (JJ Aardenburg); Bouwen met Staal (Frank Maatje), Tata Steel Nederland (Erik van Straaten), Triple A Digital (Adriaan van Kalkeren)

Programma:

  • 09:15 – Ontvangst
  • 09:30 – Opening door GJ Arlman (Federatie Metaalplaat - FDP) en Julian van Loosbroek (INAD)
  • 09:45 – Het belang van een gelijk speelveld voor de Europese industrie (Jaap Jan Aardenburg – Eurofer)
  • 10:15 – Duurzaamheid in de staalbouw (Bouwen met Staal)
  • 10:45 – Pauze
  • 11:15 – Ketensamenwerking en automatisering van duurzaamheidsrapportages tussen bedrijven (Triple A Digital)
  • 11:45 – Update toekomstplannen Tata Steel Nederland
  • 12:15 – Discussie en vragen vanuit de zaal
  • 12:30 – Broodjeslunch & netwerkmoment
  • 13:00 – Rondleiding (bezoek aan warmbandwalserij, verzinklijn en bedrijfsrondrit met uitleg over toekomstige installaties)
  • 15:00 – Einde programma

Verduurzaming van de Staalindustrie ondanks onzekere tijden

Deze bijeenkomst is een gezamenlijke inspanning tussen Federatie Metaalplaat (FDP), Tata Steel Nederland en INAD (dat haar 45-jarig bestaan viert).

Gedurende deze ochtend zullen we u een update geven hoe de staalindustrie aan het verduurzamen is en welke maatregelen genomen worden om te zorgen dat er een gelijk speelveld blijft voor de Europese industrie.

De staalindustrie staat zoals bekend voor grote uitdagingen. De ambities om te verduurzamen zijn groot. Maar er is ook druk vanuit de Verenigde Staten, met aangekondigde handelsbeperkingen door Trump. Tegelijkertijd hebben sectoren zoals automotive en de bouw (met name in Duitsland) te maken met tegenvallende marktomstandigheden. Daarnaast blijft Europa interessant voor importproducten, die de markt onder druk zetten.

Een vertegenwoordiger van Eurofer zal ingaan op de marco economische trends, de ambities van de industrie en het belang van een gelijk speelveld voor de Europese staalindustrie. 

Verduurzaming vraagt om aanzienlijke investeringen en bedrijven hebben een stabiele economie nodig om deze investeringen te kunnen realiseren. TATA Steel Nederland zal tijdens deze bijeenkomst ingaan op haar toekomstplannen en hoe ze ondanks de marktomstandigheden inzet op vergroening.

De ambitie om te ‘groenere’ producten te gebruiken wordt inmiddels zichtbaar in een aantal marktsegmenten. Bouwen met Staal zal dieper ingaan op duurzaamheid en circulariteit in de staalbouw.

Bij het gebruiken van duurzamere producten komt direct de vraag naar boven om ook de bewijslast te leveren dat aangekochte producten daadwerkelijk duurzamer zijn geproduceerd. Daarom is het essentieel om inzichtelijk te maken welke grondstoffen zijn gebruikt en wat de duurzaamheidsimpact is van het gehele productieproces. Denk hierbij aan de carbon footprint en een digital productpaspoort. Dit vereist een heldere communicatie binnen de hele keten, wat extra administratieve lasten met zich meebrengt. Nieuwe wetgeving verplicht steeds meer grote én MKB-bedrijven om te rapporteren over hun duurzaamheidsimpact en doelstellingen. Begin 2026 treed het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) in werking. Dit systeem moet ervoor zorgen dat Europa zijn industrie kan verduurzamen binnen een gelijk speelveld. De invoering van CBAM brengt ook administratieve eisen mee voor staalverwerkers en handelaren. Triple A Digital zal u bijpraten over de aankomende regels en oplossingen, zoals SCSN (Smart Connected Supplier Network) om efficiënt en betrouwbaar informatie door de keten te delen.

Na de lunch zal er voor belangstellenden een rondleiding zijn over het Tata Steel terrein, waarbij zal worden getoond waar de toekomstige fabrieken zullen komen en waarbij een bezoek aan de warmband en de verzinklijn zal worden gebracht. 

Deze bijeenkomst is een gezamenlijke inspanning van verschillende partijen die zich inzetten voor een duurzame en toekomstbestendige staalindustrie.

Graag bij het opgeven aangeven of u interesse heeft in de rondleiding. Aanmeldlink.

Max # deelnemers: 60

Max # voor de rondleiding: 48